Helgens rens - rabatterna på landet tjohoo

Det kan tyckas paradoxalt att jag, efter att förra veckan ha ojat mig över att det är så jobbigt att ha trädgård, så här en vecka senare vittnar om stor tillfredsställelse över att få rensa rabatterna på landet. Sån är jag, oförutsägbar och spännande. Men först lite förebilder:


Risigt värre. Önskar att jag nu kunde rabbla upp vilka växter som syns på bilden men jag är analfabet på området. Jag tror mig veta att en är lavendel och det är definitivt tulpanlökar från Rosendahl som skymtar i förgrunden. Våren kommer senare i Hälsingland så de har ännu inte slagit ut.



Efter: Nu ser det väldigt tomt ut och det är poängen. Det är alltså helt galet vad växterna drar iväg framåt midsommar - man kan då inte ana att jag går med storsläggan kring Kristi Himmelsfärd. Jag har särskilt en gammal buskliknande sak som jag varje vår sågar ner till fotknölarna, men som insisterar på att växa upp i fönsterhöjd framåt hösten. Vad vore vår planet utan vår hårdhänta tuktning?

Jag har en separat kryddbädd som en belgisk vän tillredde åt oss för tre år sedan. Han använde så mycket dynga att det luktade kossa över hela nejden. Och det är bra jobbat då det är rätt dyngtätt på vårt ställe. Men vad det växer! Före:


Längst till vänster mynta, som enligt vissa är ett ogräs. Jag gillar mohitos mynta, så jag låter den gärna ta över. Min smärtgräns går om den börjar klättra uppför väggar och in i våra rum när vi ligger och sover men fram tills dess - grow on!


Ovan efter: Sen har jag oregano och timjan och längst till höger en ensam lapp kvar efter förra sommarens "idiotsäkra" projekt gräslök.* Ett problem med kryddodlingen är att den ligger under ett utskjutande tak vilket gör att kryddorna är beroende av manuell vattning. Eftersom vi, åtminstone i nuläget, bara har permission fem veckor om året, blir det trixigt.


Tur att man är 50% 40-talist, se här vilken smart doning jag fixelifixade förra sommaren. Gör så här:

1/ Be någon med starka armar och en vass såg att såga av stupröret så att det slutar en bit ovanför "böjen" som normalt avslutar ett stuprör.
2/ Såga av en flaska av typen T-röd och stoppa in ett stycke avlagd trädgårdsslang i röret. Linda några varv silvertejp längst ut runt slangens instuckna del (inuti flaskan alltså) så att den inte trillar ur flaskan i tid och otid utan har ett litet "stopp".
3/ Lägg slangen ner i odlingen och markera med spritpenna kryss där de olika plantorna ligger.
4/ Ta upp slangen igen och fäst den i ett skruvstäd e d, och såga/klipp rejäla hål där du satt kryssen. Det är här vattnet kommer att rinna ut när det regnar.
5/ Se till att såväl stuprör som flaska är helt torra och fäst med silvertejp.

Efter min skalmanuppfinning har odling i dessa, i retrospekt rätt värdelöst placerade blomstersängar, för första gången lyckats klara sig mer än en säsong.

Denna helg gick folk på orten man ur huse då det var öppet hus på återvinningsstationen**. Jag var först på plats med lite skrot som samlats sedan sist. Kunde inte göra annat med löfte om att få grillad korv och en påse gratis kompostjord av kommun***. Två av de saker jag slängde ser du nedan till vänster: En halvdan grensax och en halvdan sekatör. Till höger de nya, coola, svarta trädgårdsredskapen. Se hur små de är i jämförelse - en win bara det!


Båda har tjänstgjort länge - grensaxen verkar vara från 70-talet och sekatören åtminstone sedan 90-talet. Jag hivade skiten och skaffade nytt. Inte helt sparsamt, men jag resonerade som så att om jag ska ägna timmar och timmar åt att tukta denna vilda natur (tänker då framför allt på det potentiella mangrove-träsk av rönn på baksidan av huset) så ska jag inte göra det svårare än det behöver vara. Jag kostade helt enkelt på två devices av ett av mina favoritmärken - Fiskars. Vet ej varför jag gillar Fiskars, men de erfarenheter jag har****är positiva. Det var en-orm skillnad att klippa av grenar med dessa prylar ska jag berätta! Med den förra grensaxen fick man ta i för kung och fosterland. Med den nya grensaxen var det som att skära i smält smör. Sekatören funkade lika bra den - lovar att det är den Camorran använder.

Key Learnings från helgen:

1/ Att vara pengasmart handlar inte om att köpa billigast möjliga. Det handlar om att köpa kvalitativa trädgårdsredskap från Fiskars (klicka här för affiliate-länk).
2/ Gratis kompost är inte kattskit. Det är återvunnet hushållsavfall från kommun. Och i min andra kommun norröver är det numera väsentligt dyrare att avstå egen kompost eller hämtning av kompost, vilket jag tycker är fantastiskt.

Mvh/
FruEfficientBadass

* FYI - det är inte alls idiotsäkert, min dog på en kafferast och jag är inte officiellt idiotförklarad än. Dessutom heter det inte idiot längre din belackare, det heter begåvningsutmanad.
** Och folk undrar varför vi vill lämna storstan för landet?
*** Biluthyrningen skulle bara veta vad vi gjort i helgen - kompost, dynga, spädgrisar och ortens fyllon, alla har de åkt Mercedes Benz
**** En sax

2 kommentarer:

  1. "50% 40-talist", mycket saknad asterisk på den.

    Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! *En far som är 40-talist som begåvat hemmet med allehanda ”smarta” lösningar under uppväxten.

      Radera