Jens & löken

Snålcoachen skrev för några veckor sedan ett inlägg där hon beskrev hur hon stekt några /naturligtvis prisdumpade/ goa körvar i gojset som blir kvar efter att hon tillrett karamelliserad lök och jag var imperativt tvungen att, sju en lördagsmorgon, gå ut i köket och göra karamelliserad lök. Karamelliserad lök är bland det godaste jag vet. Det är ett helt fantastiskt tillbehör till i stort sett vad som helst, varmt, ljummet, kallt, spelar ingen roll - på me'n bara. Det är naturligtvis obligatoriskt tillbehör till pulled pork (då oftast gjord på rödlök), men jag tycker att man kan karamellisera alla sorts lökar. Gör en enkel smörgås på grovt rågbröd, smör, tunt lager dijonsenap, en bit kalkon och så på med den karamelliserade löken. Eller till fisk. Eller till fil och flingor. Nej jag bara skojade, inte till fil och flingor (tror jag?). Originalreceptet kommer från min favorit Jens Linder:


Om jag skiljer mig ska jag gifta mig med Jens och han ska göra karamelliserad lök till mig

- 16 små scharlottenlökar (men ta vilken lök som helst, min kommentar)
- 2 msk smör
- 1 msk socker
- 1 msk japansk soja
- 1 dl vitt vin (eller matlagningsvin, min kommentar igen)
- 1 tsk vitvinsvinäger
- Salt & svartpeppar


1. Skala scharlottenlökarna och skär dem i fyra bitar på längden.
2. Smält smöret i en kastrull och bryn löken. Tillsätt resten av ingredienserna och sjud tills allt kokat in in löken. Smaka av. Låt svalna.


Yummylainen
Mvh/
FruEfficientBadass

13 kommentarer:

  1. Som lökälskare ska detta recept provas (men absolut inte kl 7) på morgonen).

    Hur lång koktid, ska löken vara genomkokt?

    SvaraRadera
  2. Wonderful. Det tog många år för mig att fatta lökens alla kvalitéer men nu är jag galen i lök. Löken ska i rå, det hela är klart när vätskan gosat in sig. Jag nästan avundas dig som får göra detta för första gången.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blev makalöst gott, avnjöts tillsammans med Sparos veggobiffar + mörk öl.

      Vitt vin byttes mot mörkt öl. Annars följde jag receptet till punkt & pricka.

      Radera
  3. Kul och tänkvärd blogg. Men det heter schalottenlökar, inte scharlottenlökar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack anonym! Otroligt, här har jag gått ett helt liv och stavat fel! Ungefär som när jag upptäckte att jag stavat "lådsas" istället för "låtsas". Jag kan fortfarande inte stava till visserligen. Eller åtminstonde. Vet ärligt talat inte om jag skrivit rätt eller fel nu.

      Radera
    2. Åtminstone "visserligen" är korrekt stavat :-). Felstavningen scharlottenlök är väldigt vanlig; det är förstås (den felaktiga) associationen till Charlotte som spökar (i stället för franskans échalote). Värre tycker jag det är med med "pet peeve": "ceasarsallad" eller, even worse, "ceasar sallad".

      Magnus

      Radera
    3. Du gör mig nervös Magnus; inte bara svänger du dig med semikolon som om vore det random kommatering, jag har ingen aning om vad "pet peeve" är. Och även om jag är en ivrig anhängare av särskrivningslynchning tycker jag att din ceasarsallad därovan ser rätt ut (kolla nu skrev jag till och med ihop två ord i blotta förskräckelsen).

      Radera
    4. På tal om köksfranska, finns något skäl till att man som menymakare konsekvent avstår från att stavningskolla "chèvre" och "A la carte"? Det senare kräver ju inga accenter alls (förutsatt att man börjar med stor bokstav vilket man oftast gör med den ordföljden på en skylt eller i en meny). A lá cartè, A l'a carte, A la carté eller t.o.m. A la' carte.

      Radera
    5. Det är "ceasar" som är min "pet peeve" ("something that a particular person finds especially annoying"). Det ska vara "caesar" (efter kocken som uppfann den, inte kejsaren). Fast "chèvre" är nästan värre. Eftersom alla skriver "chevré" så hör man det inte sällan även felaktigt uttalat på detta sätt. Håller till "getost" om köksfranskan slirar!

      Radera
    6. Och kejsaren stavade också Caesar så det är ju ännu mer ologiskt.

      Radera
  4. Jag karamelliserar med honung istället för socker och på slutet häller jag dessutom på en skvätt vatten 1-2 gånger och låter det koka in. Löken ska vara riktigt mjuk innan jag är nöjd.

    SvaraRadera